pondělí 12. března 2012


Regionální architektura


Regionální architektura začíná být bohužel minulostí. Pořád ještě má většina zemí svůj specifický charakter staveb. Ve Skandinávii uvidíme dřevěné domy s barevně natřenými fasádami. V Alpách mohutné střechy s velkými přesahy a široké balkony. Ale jsou to jen staré domy, nebo domy stavěné v památkových oblastech.


Tím nechci obhajovat památkáře. A už vůbec ne říkat, že nové domy by se měly dělat jako kopie domů starých. Ale je škoda, že nové domy se téměř nikdy nepřizpůsobují regionální architektuře. Nová architektura nemá kopírovat tu starou, ale mohla by se inspirovat. Volně používat některé prvky, které se v daném místě používaly dříve. Dům pak mnohem lépe zapadne do charakteru současné zástavby (pokud tedy už není totálně zničen). A zůstane styl, charakteristický pro danou oblast.


Ví dnes někdo, jak vypadá klasický český dům (nebo raději řeknu středočeský)? Čím se liší? Současné stavby s ním nemají mnoho společného. Dá se říct, že nově stavěné domy se dělí do dvou skupin. První je tzv. alpský styl - klasické domy s jednoduchými půdorysy, se sedlovou střechou, která přesahuje dům o cca 0,5 m. Druhou skupinou jsou moderní stavby, které si více hrají s hmotou domu, mívají složitější členění a obvykle plochou střechu.
Ani jedna skupina se však do Čech nehodí.


Český dům můžeme ještě vidět ve vesnicích, byť obvykle poničený nějakou přístavbou nebo úpravou. Měl by mít sedlovou (nebo valbovou) střechu, pokrytou ideálně taškami. Na bočních stranách střechy nebývaly žádné přesahy, ale cihelné římsy. To je konstrukce, která se dnes, pod vlivem alpských domečků, vůbec nedělá. Přitom je technicky jednoduchá, hezká, dokonce i levná. Cena podbíjení přesahů palubkami se pohybuje okolo 1.000,- Kč / m2, kdežto zde se použije pouze omítka v ceně cca 300,- Kč / m2.


Dalším charakteristickým prvkem jsou štítové nadezdívky. Staré české domy nemají krytinu dotaženu až do boků, na kraji pokračují štítové zdi tak, že výškou přesahují střechu. Nadezdívky jsou buď pokryty taškami, nebo oplechovány. Tady je situace složitější, protože v současné době tato konstrukce nemá žádný smysl. Naopak je technicky trochu náchylnější. Nicméně jedná se o poměrně zajímavý architektonický prvek s minimální cenou a jeho využití stojí za úvahu.

Žádné komentáře:

Okomentovat